En bild säger mer än tusen ord

Ett välkänt faktum är att "en bild säger mer än tusen ord". Jag talar nog för alla i min projektgrupp när jag säger att det är först nu vi har insett vad det här uttrycket verkligen innebär.

Bildspel med bilder från Afrikas horn höll mig vaken väldigt länge härom natten. Jag blev äcklad, chockad, ledsen, frustrerad, arg och tom. Det jag hittills hade läst om situationen på Afrikas horn sattes nu på sin plats, som när alla bitar i ett pussel läggs på sitt rätta ställe. När hela pusslet är lagt får man en helhetsbild av hur det faktiskt ser ut. Jag fick nu se helhetsbilden av hur livet faktiskt är för människorna där. 
Vad jag då såg var långt ifrån vad jag hade räknat med hur situationen, bokstavligt talat, skulle "se" ut. Jag blev förtvivlad. Jag ville bara stänga ögonen och slippa se bilderna. Men man kan inte blunda för verkligheten. Vi som projektgrupp har valt att med öppna ögon kämpa för att de här människorna en dag ska få ett bättre liv.

Ordet torka hade tidigare gett mig en bild av extrem värme och vattenbrist. Ordet svält hade tidigare gett mig en bild av en by, där allas magar aldrig slutade vara hungriga. Ordet fattigdom hade tidigare gett mig en bild av människor som lever under knappa förhållanden, i små hyddor byggda av lera. 
När jag sätter in alla dessa ord i ett och samma perpektiv blir jag upprörd. Men det är först när jag ser bilder som innehåller dessa ord som jag känner smärta. Jag känner smärta för att bilden innehåller så mycket mer än bara orden och jag lider med människorna. Det är smärtan och tviveln i deras ögon som smittar av sig.

Om en bild säger mer än tusen ord läste jag säkerligen en hel roman genom att titta på alla bilder den natten. En roman som beskrev situationen på Afrikas horn utifrån de drabbades synvinkel. En väldigt känslofylld roman.

Det jag egentligen vill säga med den här texten är att ord egentligen bara är ord. Det är först när man ser orden i bilder som de genast blir till verklighet, i det här fallet en hemsk verklighet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0